Hjemmearbejdspladsen – aldrig mere… eller?

Måske hænger det dig langt ud af halsen at skulle arbejde hjemmefra i disse dage – du savner kolleger, den spontane sparring og snak ved kaffemaskinen. Ja, selv frokostbuffeten kalder søde minder frem. Men når vi engang kan vende tilbage til hverdagen, som vi kender den, og dermed til kontoret – mon så ikke du gerne vil arbejde hjemmefra bare en enkelt dag eller to om ugen, hvis du kan? 

I 2ndC er vi sikre på, at når hverdagen vender tilbage, står vi, der arbejder på kontor, tilbage med et rigere arbejdsliv. Et mere fleksibelt og ustresset arbejdsliv.

Alt sammen på grund af hjemmearbejdspladsen.

Meget ondt kan siges om coronakrisen, men mindst én god ting har den ført med sig: Vores møde med pandemien har fremskyndet den digitale udvikling og cementeret hjemmearbejdspladsen og det virtuelle møderum som en reel og brugbar mulighed for virksomhederne.

Ledelsen har opdaget, at produktiviteten ikke falder, når medarbejderen arbejder hjemmefra – ofte tværtimod. Flere virksomheder har sparet penge på rejseudgifter. Andre har opdaget, at de tilmed kan spare penge på husleje. Det gør de ved at tilbyde permanente hjemmearbejdspladser til deres medarbejdere, så medarbejderen kan vælge at arbejde fra hjemmet et par gange om ugen.

Og det er der rigtig mange, der gerne vil benytte sig af.

Flere vil bruge hjemmearbejdspladsen i fremtiden…

Alt dette ved vi, fordi vi i august 2020 foretog en rundspørge blandt danske ledere og fagprofessionelle. Det kom der en rapport ud af.

I rapporten refererer vi bl.a. til en undersøgelse, foretaget af Atea. Den viste, at coronakrisen uden tvivl har skubbet udviklingen af hjemmearbejdspladser frem til det punkt, hvor der ingen vej er tilbage. Ifølge vores rapport kan hver fjerde nu, som en konsekvens af krisen, se sig selv i et arbejde, hvor de aldrig har mødt – eller vil komme til at møde – ledere eller kolleger fysisk. Ca. hver anden gav udtryk for, at de gerne ville arbejde mere hjemmefra. Og næsten tre ud af fire mente, at de arbejdede mindst lige så godt hjemmefra som fra kontoret. Og det er ikke kun Atea’s undersøgelse, der peger i den retning – vores egen undersøgelse kom frem til et lignende resultat.

Således har erfaringerne under coronakrisen været den direkte årsag til, at forsikringsselskabet Codan i december 2020 meddelte medierne, at de fra januar 2021 ville tilbyde alle medarbejdere at arbejde hjemme mindst to dage om ugen. Ud over at få gladere og mindre stressede medarbejdere, regner Codan også med at kunne spare 20 procent i husleje ved at flytte til et mindre hovedkvarter.

Ifølge vores undersøgelse har danske organisationer på den måde udnyttet teknologi og prioriteret digitalt for at komme igennem pandemien. Takket være en mangeårig ambitiøs satsning på den digitale infrastruktur, både i det offentlige og i det private, foregik overgangen til hjemmearbejdspladsen herhjemme i de fleste virksomheder rimelig hurtigt og sømløst. Særligt de virksomheder, der allerede inden krisen havde investeret i it-området, oplevede en nærmest problemfri overgang.

Læs rapporten > Effekten af Covid-19

Etablering – og især vedligeholdelse – af hjemmearbejdspladser kræver dog en ekstra indsats på særligt ét område.

Men det kræver undervisning og investering i sikkerhed

It-sikkerheden skal i øget fokus, hvis hjemmearbejdspladserne skal være langtidsholdbare. Politik for hjemmearbejde, implementerede adgangspolitikker og en løbende evaluering af it-adgange – alt sammen investeringer, der sikrer, at hjemmearbejdspladsen bliver levedygtig på den lange bane. Samtidig sikrer det virksomhedens compliance med GDPR.

Den største trussel mod virksomhedens it-sikkerhed, når medarbejderne sendes hjem for at arbejde ved spisebordet, er it-kriminalitet. Det skyldes bl.a., at medarbejderens private Wi-Fi som regel ikke har lige så stærke sikkerhedsprotokoller som virksomhedens netværk. Derudover arbejder medarbejderen i mange tilfælde fra private devices, der f.eks. ikke har tilstrækkeligt antivirus-software eller back-up-værktøjer; i disse tilfælde får den it-kriminelle let spil.

For at eliminere truslerne er det vigtigt at vægte compliance op mod forretningskontinuitet og undgå forhastede investeringer og hasteimplementeringer, som med tiden kan vise sig at blive et dyrt bekendtskab. Det er også vigtigt at have klare regler for, hvordan data håndteres. Og så naturligvis, at medarbejderne er blevet undervist i håndhævelse af disse regler.

Læs vores guide > Det kan Corona lære dig om GDPR!

Pandemien skabte kaos gennem det meste af 2020. Nu, hvor vi er trådt ind i 2021, kan vi så småt skimte lys for enden af tunnelen. Med os ud på den anden side bringer vi hjemmearbejdspladsen, og den frihed og fleksibilitet den repræsenterer. Med de rette sikkerhedstiltag og den rette indstilling til data og sikkerhedspolitikker, er det ganske vist, at du – og jeg – kan få lov til at arbejde hjemmefra også efter corona. Men bare rolig…

Du kan også bare tage ind på kontoret.

Klar til en snak?

Ring til os på +45 3164 3434

Du kan også udfylde felterne herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt: