Sådan genvinder du overblikket over jeres digitale transformation

Coronakrisen blev mange virksomheders mulighed for at trykprøve deres digitale transformation. Hjemmearbejdspladser, netværksforbindelser, adgange til data, videokonferencer. Sikkerhed og compliance. Mistede du overblikket undervejs? Så giver vi her et bud på, hvordan du kan få det tilbage.

Da corona væltede ind over Danmark i foråret 2020, skabte den i sit kølvand en kæmpe digitaliseringsbølge. Virksomheder blev på ganske kort tid tvunget til at foretage ændringer i deres digitale set-up. Ændringer, der under normale omstændigheder kunne have taget op til 10 år. Men da 2ndC i foråret foretog en rundspørge for at klarlægge, hvordan danske virksomheder havde klaret den store hjemsendelse i forbindelse med corona-udbruddet, viste det sig, at langt de fleste danske virksomheder havde omstillet sig til den digitale hjemmearbejdsplads stort set uden problemer. Den digitale transformation var gået over al forventning. Er der så overhovedet mere at snakke om? Er alt så, som det skal være?

Ikke nødvendigvis. For som ved enhver premiere har det været en hektisk optakt. Da først de fleste af organisationens arbejdsstationer pludselig loggede på hjemmefra for første gang, havde it-afdelingerne kun tid til at tage sig af det allermest nødvendige. Så selvom selve transformationen gik godt, har mange it-afdelinger de seneste mange måneder været lagt ned af supportsager og help-desk opgaver.

Tid til at træde et skridt tilbage

Nu hvor støvet har lagt sig, er det tid til at genvinde overblikket. Træde et skridt tilbage og kigge på applikationer, data og licenser. Medarbejdere, der har forladt virksomheden – og medarbejdere, der er kommet til. Få et overblik over, hvem der egentlig har adgang til hvad, hvilke licenser, der er i brug – og hvilke, der ikke er. For ikke at tale om, hvilke applikationer, der er kommet til undervejs.

Måske er det ligefrem også blevet tid til at revurdere compliance i forhold til persondataforordningen, for de mange hjemmearbejdspladser øger risikoen for uhensigtsmæssig omgang med persondata og datalæk. For mange virksomheder med manglende overblik kan det ligefrem føles som om, at de må vælge mellem at bibeholde forretningens effektivitet eller at overholde reglerne i EU’s persondataforordning. Sådan behøver det dog bestemt ikke at være.

Læs mere > Det kan Corona lære dig om GDPR!

Hvordan kommer vi videre herfra

Mange virksomheder har under coronapandemien opdaget gyldne muligheder for at øge medarbejdertrivsel – og spare kontorkvadratmeter – ved at gøre de digitale hjemmearbejdspladser permanente. Det understreger vigtigheden af at have styr på it-sikkerhedsforanstaltningerne.

En af de bedste måder at skabe sig et overblik it-sikkerheden og den digitale transformation, er ved at stille sig selv tre spørgsmål:

  1. Hvem har adgang til hvad?
  2. Hvornår har de adgang?
  3. Hvad har medarbejderen adgang til?

Lad os tage dem én ad gangen:

Hvem har adgang til hvad?

Tager I manuelt stilling fra person til person, hvilke adgange medarbejderen skal have adgang til? Kopierer I adgange fra andre i lignende positioner? I så fald mister I let overblikket over, hvem der har adgang til hvad. Det kan igen både medføre overlicensering og manglende adgange, og tilmed en svækket it-sikkerhed. At have styr på, hvem der har adgang til hvilke data hvornår, er derudover en af hjørnestenene i EU’s persondataforordning. Kan I svare på dette spørgsmål slår I flere fluer med et smæk, skaber et tiltrængt overblik – og så er det ikke engang så vanskeligt at opnå, som det måske lyder.

Hvornår har medarbejderen adgang

I on- og offboardingprocessen er det afgørende at give medarbejderen de nødvendige adgange fra første arbejdsdag, lige meget om det drejer sig om en nyansat eller om en medarbejder, der skifter stilling. Men det er absolut lige så afgørende at lukke for adgangene igen, når medarbejderen forlader virksomheden: Licenser, der ikke er blevet lukket, koster hvert år virksomheder hundredtusindvis af kroner, og ”glemte” adgange udgør en enorm sikkerhedsrisiko.

En glat onboardingproces er med til at sikre den nyansatte en god start på det nye job – og en god start giver en tilfreds medarbejder, der ikke bare kan påbegynde sine arbejdsopgaver fra første dag i ansættelsen, men som også statistisk set bliver længere i jobbet. En automatiseret identitets- og adgangsstyringsplatform (IAM) kan sikre de rigtige adgange ved en enkelt indtastning – og fjerne arbejdspres fra både HR- og it-afdelingen.

Samme proces bruges, når medarbejderen fratræder stillingen igen – adgange og licenser lukkes ved at indtaste en fratrædelsesdato i et enkelt brugerinterface, og så er der ikke mere arbejde i det.

Læs mere > Digital onboarding: Den ultimative guide til succes

Hvad har medarbejderen adgang til

Det er naturligvis ikke helt ligegyldigt om medarbejderen har de rette adgange. Det har betydning, ikke bare for medarbejderens effektivitet og arbejdsglæde, men også for it-sikkerheden. For få adgange giver en frustreret medarbejder, der ikke kan komme til at udføre sine arbejdsopgaver. For mange adgange betyder en forringet it-sikkerhed, der kan blive udnyttet af cyberkriminelle. For ikke at tale om utilsigtet adgang til personfølsomme data og informationer, det kan udgøre et brud på persondataforordningen.

Den bedste løsning, når det kommer til tildeling af adgange, er at bruge et rollebaseret IAM-system. Og i det lange løb er det er også det letteste! En rollebaseret IAM-løsning sikrer medarbejderen adgange baseret f.eks. på personens stilling, arbejdsfunktioner og afdeling. Det letter arbejdsbyrden og skaber overblik, både hos HR og it.

Genvind kontrollen over den digitale transformation med 2ndC Compliance Suite

Den voldsomme digitaliseringsbølge, der ramte Danmark i 2020, pressede så at sige 10 års digital udvikling sammen til ét år. Set i det perspektiv er det ikke underligt, hvis nogen synes, at de har mistet overblikket. Heldigvis findes der redskaber til ikke blot at genvinde det overblik, men også til at få fuld kontrol over situationen. Og hvis du allerede har gættet, at et af de redskaber hedder en IAM-løsning, så har du ikke læst denne artikel forgæves.

2ndC Compliance Suite er en sådan løsning. Med 2ndC Compliance Suite får du bl.a.:

  • Day One Access til alle systemer og applikationer.
  • Alle funktioner til identitets- og adgangs­styring samlet ét sted.
  • Fuldt overblik over stamdata.
  • Automatiseret tildelingen af licenser og digitale adgange.
  • Log på alle personrelaterede hændelser i orga­nisationens IT-systemer.

Er du nysgerrig på, hvordan 2ndC Compliance Suite kan give dig overblikket tilbage, så download vores demo-video herunder:

 

Download demovideo

Video: Download vores demo-video af 2ndC Compliance Suite for at se, hvordan 2ndC Compliance Suite hjælper din organisation med at styre jeres it-brugere og administrere adgangen til jeres it-ressourcer.

Klar til en snak?

Ring til os på +45 3164 3434

Du kan også udfylde felterne herunder, så kontakter vi dig hurtigst muligt: